Talianska kuchyňa
Najznámejšia, najobľúbenejšia a najpoužívanejšia kuchyňa na svete. Symbol kvalitnej stravy. V jednoduchosti je sila. To platí pri talianskej kuchyni dvojnásobne, lebo sa naozaj vyznačuje jednoduchosťou a pri tom rafinovanou pestrosťou a nápaditosťou. Fantasticky chutí. Majú odhad na druhy korenia, ich množstvo a kombinácie a aj to najjednoduchšie jedlo získava zvláštnu chuť a vôňu. Každá talianska oblasť má aj svoje regionálne špeciality, na ktoré sú obyvatelia toho ktorého regiónu mimoriadne hrdí. Či na severe, či na juhu, základom talianskej kuchyne je „il pomodoro“ (paradajka) - talianske červené zlato. Paradajkám sa mimoriadne darí v teplom podnebí okolo Neapola. Omáčka z čerstvých paradajok a bazalky je stelesnením talianskej stredomorskej kuchyne. Jednoduchá, a zároveň výnimočnej chuti. Taliani kečup nepoužívajú. Ani v reštauráciách ho na stoloch nenájdete. Dokonca slovo kečup vyslovujú s pohŕdaním. Paradajková šťava (il sugo) musí byť čistá a prírodná. V júli a auguste sú „i pomodori“ voňavé a najchutnejšie, vtedy je najvhodnejšie omáčku pripraviť ku kvalitnému zachovaniu pre zimné mesiace. V tom je ich sila. Aj na cestoviny aj na pizzu Taliani dávajú len „passata di pomodoro“ – čistý pretlak z čerstvých paradajok.